Najważniejsze składniki pokarmowe – błonnik

2 kwietnia 2021 0 przez admin

Oprócz wymienionych podstawowych składników spożywczych w prawidłowym żywieniu człowieka
(bez względu na okres jego rozwoju) jest konieczne dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego.
Należy on wprawdzie w pewnym stopniu do węglowodanów, spełnia jednak odmienną, bardzo istotną rolę w żywieniu. Często jest zaliczany do tzw. substancji balastowych pożywienia, gdyż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, czyli tym samym nie jest wykorzystywany przez ustrój człowieka jako substancja odżywcza.
Niemniej jednak, w świetle najnowszych badań, błonnik pokarmowy w dużej mierze stanowi o zachowaniu zdrowia.

W produktach żywnościowych błonnik pokarmowy występuje w dwóch postaciach: jako frakcja rozpuszczalna w wodzie, np. pektyny, dostarczane przez owoce i warzywa, oraz frakcje w wodzie nierozpuszczalne.

Frakcje błonnika pokarmowego wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Jest to możliwe dzięki zmniejszaniu przez nie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego oraz hamowanie wytwarzania cholesterolu w wątrobie. Widać więc, że spożycie odpowiednich ilości produktów dostarczających błonnika pokarmowego w codziennym żywieniu ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Najistotniejsze jednak oddziaływanie błonnika po karmowego na organizm jest związane z jego działaniem przeciwnowotworowym. Udowodniono bowiem, że diety bogatobłonnikowe zmniejszają wybitnie ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Obecność błonnika pokarmowego w pożywieniu chroni komórki błony śluzowej jelita grubego przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych, pochodzących z żywności lub wytwarzanych w procesach fermentacyjnych jelita. Oprócz tych dwóch szalenie istotnych jego oddziaływań korzystne efekty diety bogatobłonnikowej uzyskuje się w profilaktyce i leczeniu otyłości, cukrzycy typu dorosłych oraz kamicy pęcherzyka żółciowego. Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić 27-40 g. Aby móc uzyskać takie spożycie, należy jeść produkty roślinne, np. kasze, mąki razowe, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa i owoce, płatki zbożowe oraz otręby. Jeżeli w naszym codziennym jadłospisie znajdzie się 5 kromek pieczywa razowego, ok. 50 dag różnych warzyw (np. marchwi, kalafiora, kapusty, selera, pora), 2 łyżki stołowe kaszy gryczanej oraz 2 średnie jabłka, to dostarczymy organizmowi potrzebnej ilości błonnika.